Honduras

Honduras

In Honduras zult u zich geen moment vervelen. Op de prachtige parelwitte stranden omgeven door helderblauwe zee en tropische palmbomen waant u zich in een waar paradijs. U kunt hier heerlijk zwemmen, watersporten, snorkelen en duiken en ontspannen op het strand.Daarnaast biedt het binnenland alles wat de avonturier zich kan wensen. In het bergachtige landschap en de tropische regenwouden treft u bijvoorbeeld watervallen, grotten, meren, ruines, jaguars, luiaards, papegaaien en apen. Dit maakt Honduras een vakantiebestemming met voor ieder wat wils.Landeninformatie

Honduras ligt centraal in Midden-Amerika . Circa 80% van het grondgebied is bergachtig en het land heeft ca. 90 beschermde natuurgebieden, waaronder de tweede grootste regenwoud in Amerika en een deel van "s werelds tweede grootste koraalrif, het Meso-Amerikaanse Rif. Honduras biedt een grote diversiteit van flora, fauna en marien leven, archeologische sites (met inbegrip van het belangrijkste klassieke Maya ceremoniele centrum), fantastische Caribische stranden en verschillende manieren van leven over de verschillende regio"s.

Ligging

Honduras ligt ingeklemd tussen Guatemala in het westen, El Salvador en de Pacific in het zuiden, Nicaragua in het oosten en Caraibische Zee in het noorden. De totale oppervlakte bedraagt 112.088 km2 (ca. 3 x Nederland).

Vanuit Amsterdam zijn er geen directe vluchten naar Honduras. Het land is het eenvoudigst te bereiken via de Verenigde Staten met een overnachting op de uitreis in Atlanta.

Geschiedenis

De Maya cultuur overheerste honderden jaren. In 1502 in Trujili en was de eerste Europeaan dit voet aan land zette op de Bay Islands. In 1524 leidde Hernan Cortes zijn troepen vanuit Mexico naar Honduras en verovverde het land. Het werd onderdeel van het zogenaamde koninkrijk van Guatemala.

Het land werd onafhankelijk van Spanje in 1821 werd onderdeel van het Mexicaanse rijk tot 1823 en de Verenigde Provincies van Centraal Amerika tot 1838. Sinds 1838 is Honduras een onafhankelijke republiek.

Bestuur, bevolking en economie

Bestuur

Het land is verdeeld in 18 departementen. De hoofdstad Tegicigalpa met ca. 1.2 miljoen inwoners ligt in het departement Francisco Morazan. Honduras is een democratische republiek met een gekozen president en parlement. De twee grootste partijen zijn de Nationale Partij en de Liberale Partij.

Bevolking

Het land heeft ca. 8 miljoen inwoners. De bevolking bestaat voor zo'n 90% uit de zogenaamde Mestizo, een mix van de oorspronkelijke bevolking en Europeanen, 7% oorspronkelijke bevolking en 2% Afro American.

Economie

Hoewel de laatste jaren de economie groeit, wordt Honduras beschouwd als een arm land. Circa 50% van de bevolking leeft onder de armoede grens en het werkeloosheid percentage ligt rond de 25%. De belangrijkste sectoren zijn landbouw (koffie, bananen en tabak), textiel, mijnbouw (goud, zilver, lood en zink) en een groeiende toeristische sector.

Klimaat

Temperaturen

Het klimaat in Honduras varieert van tropisch in de lager gelegen gebieden(tot 1000 m) tot gematigd (tot 2000m) en koel (+ 2000 m) in de bergen. De temperaturen varieren van 28 graden in de winter tot 33 graden in de zomer voor de lager gelegen gebieden en van 15 20 graden in de winter tot 30 graden in de zomer voor de hoger gelegen gebieden.

Neerslag

Honduras kent grofweg twee seizoenen, de regen- en de droge tijd. De droge tijd loopt van november t/m mei. De meeste regen valt in juni en september. Echter, in de regenwouden en nevelbossen kan het wel negen maanden per jaar neerslag geven.

Watertemperatuur

De watertemperatuur ligt rond de 28 graden.

Flora en Fauna

Honduras heeft meer dan 700 soorten vogels en een populaties van zeldzame zoogdieren zoals jaguars, poema"s, ocelots, reuze miereneters, tapir en mantelbrulaap apen. Daarnaast biedt Honduras nevelwoud en primair regenwoud. Dit regenwoud bedekte ooit het grootste deel van de landengte en vormde een brug tussen de grote continenten naar het noorden en het zuiden. In deze regio genaamd Moskitia (ook bekend als de Mosquito Coast), kunt u bereizen in kano"s. Miskitia wordt beschouwd als een van "s werelds weinige, ongestoorde ware wildernissen.

Bedreigde soorten zoals de tapir, adelaar en jungle katten gedijen in de drie belangrijkste biologische zones; tropisch regenwoud, mangrovebossen en pijnbomen savannes. In het gebied vindt u ook weinig bekende archeologische sites en de legendarische verloren Witte Stad van de Maya's zou ergens in de jungle verborgen liggen.

In de hogere gedeelten verandert de vegetatie, de, hoeveelheid neerslag en de temperatuur. Elke hoogte heeft zijn dominante begroeiing, die een andere ecologische zone aangeeft. Zo is er het gebied waar de bamboe (jimilile) zo dicht groeit, dat het moeilijk wordt om er door te reizen. Op een ander niveau groeit een palm met een eetbare bloem genaamd Pacaya. Op een nog hoger niveau treft u een overvloed aan mossen en mist.

Activiteiten

Honduras biedt een scala aan mogelijkheden. U kunt een zonvakantie houden of duiken in de Caraibische Zee, de nationale parken bezoeken, wandelen in de bergen, de diverse archeologisch Maya sites bezoeken en/of een combinatie van deze activiteiten.

Vaccinaties

Gele koorts is alleen verplicht als u uit als u Honduras binnenkomt binnen 7 dagen na een bezoek aan een gele koortsland. Aanbevolen vaccinaties zijn DTP en hepatitis A. Raadpleeg uw arts of GGD voor actuele informatie.

Geldzaken

De munt van Honduras is de lempira. Een lempira is ca. 0,04. Bij alle banken kunt u dollars wisselen voor lempiras, de meeste banken accepteren ook euros. Ook is er een uitgebreid netwerk van geldautomaten in de grotere steden en dorpen. Mastercard en Visa worden in de meeste hotels en winkels geaccepteerd, American Express in mindere mate. Het is aan te raden een klein bedrag aan contant geld op zak te hebben als u wat verder afgelegen gebieden bezoekt.

Paspoort en Visum

Voor Honduras is geen visum vereist als u minder dan 90 dagen in het land verblijft. Het paspoort dient tenminste nog 6 maanden geldig te zijn bij vertrek vanuit Honduras. Tevens dient u in het bezit te zijn van een retour ticket. Honduras is deelnemer aan de 'Central America Border Control' overeenkomst. Onder deze overeenkomst kunnen reizigers 90 dagen in Honduras, Nicaragua, El Salvador en Guatemala verblijven. Als u via de Verenigde Staten reist, dan dient u een 'Visa Waiver' aan te vragen.

Tijdverschil

Het tijdverschil tussen Honduras en Nederland is 8 uur zomertijd en 7 uur wintertijd.

Elektriciteit

Het voltage in Honduras bedraagt 110 V. Als u elektrische apparaten meeneemt uit Nederland vergeet u dan niet een adapter en wereldstekker (type A en B) mee te nemen.

Toeristische informatie

http://www.honduras.travel/en/hondurasBay Island (2 Aanbiedingen)
Las Rocas Resort And Dive Center
***

Honduras - Bay Island - Roatan
Las Rocas is een klein, intiem resort en ligt aan het witte strand van West Bay, het mooiste strand van Roatans. Het Roatan Marine Park en al haar schatten liggen letterl...
 • Retourvluchten volgens programma
 • Luchthavenbelasting
 • Aantal overnachtingen naar keuze
 • Verzorging naar aanleiding van programma

Splash Inn Dive Resort
***

Honduras - Bay Island - Roatan
Splash Inn is een 25-kamers tellend hotel. Het ligt in het hart van West End, een ongedwongen en charmant dorpje aan de helderblauwe wateren van Half Moon Bay. Op steenwo...
 • Retourvluchten volgens programma
 • Luchthavenbelasting
 • Aantal overnachtingen naar keuze
 • Verzorging naar aanleiding van programma


Duikvakantie Honduras (1 Aanbieding)
Roatan Aggressor
Honduras - Duikvakantie Honduras - Liveaboard Roatan
Ontdek de nieuwste boot van Aggressor, de Roatan Aggressor! Vanaf juni 2017 zal deze boot gaan varen en kunt u duiken op het Meso-Amerikaanse Barrier Reef System, het op ...
 • Retourvluchten volgens programma
 • Luchthavenbelasting
 • Aantal overnachtingen naar keuze
 • Verzorging naar aanleiding van programma