Duikvakantie Azoren

Duikvakantie Azoren

De Azoren archipel ligt min of meer in het midden van de Atlantische Oceaan en wordt gekenmerkt door weelderige, groene vulkanische kliffen en pittoreske gebouwen in mediterrane stijl.

De Azoren bestaat uit negen vulkanische eilanden, die ongeveer 1300km van de kust ten westen van Portugal liggen. De Azoren maken deel uit van Portugal, maar hebben een zelfbestuur als een autonome regio, welke zetelt in de hoofdstad Ponta Delgada op Sao Miguel. De Azoren telt in totaal ca. 237.000 bewoners.

De eilanden zijn onderverdeeld in drie groepen; de oostelijke groep met inbegrip van Santa Maria en Sao Miguel, de centrale groep met inbegrip van Terceira, Graciosa, São Jorge, Pico en Faial, en de westelijke groep met inbegrip van Flores en Corvo. De minimale afstand tussen twee eilanden is 6 km (Pico en Faial) en de maximale afstand is ongeveer 600 km (Santa Maria en Corvo).

Door de stromingen die veel voedsel meebrengen en enorme diepte rond de eilanden is dit een uitstekende rustplaats voor 's werelds grootste pelagische soorten. Daarnaast bieden onderwaterbogen, tunnels, grotten en kliffen toevluchtsoorden voor subtropische vissen welke zorgen voor fantastische mogelijkheden bieden voor fotografie. Niet voor niets staan de Azoren hoog op de bucketlist lijst van menig duiker.

Een geweldige ervaring die u niet mag missen gedurende uw duikreis naar de Azoren is Princess Alice Seamount. Verbeeld u zich eens een afgrond onder water, die reikt van een diepte van 30 meter tot meer dan 1000 meter onder de zeespiegel, met manta's en duivelsroggen die met wijde cirkels om u heen zwemmen en spelen met de luchtbellen van uw mededuikers. Ze worden vergezeld door gigantische tonijnen, jacks en af en toe haaien. Dit is Princess Alice, op 45 nautische mijlen (ca. 85 km) van de duikbasis.

Spitssnuitdolfijnen, potvissen, gewone vinvissen, bultruggen, valse orka's, gevlekte, tuimelaars en Risso's dolfijnen, schildpadden en meer worden vanaf het oppervlak van mei tot oktober gespot. Hoewel je deze tijdens duiken zelden tegenkomt, is het zeker niet onbekend om ze te horen tijdens uw duiken.

Meer dan 20 soorten walvisachtigen leven in of passeren jaarlijks het gebied van de Azoren. Terwijl het vroeger een van de belangrijkste gebieden was voor de jacht op de potvis, is het sinds midden jaren tachtig een voorbeeld van hoe de aanwezigheid van walvissen kan leiden tot een ecologische, duurzame bron van inkomsten voor de lokale bevolking met een grote educatieve waarde.